345
OCAK-ŞUBAT 2009
 
MİMARLIK’tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

ANMA

DOSYA: TOPLU KONUT MİMARLIĞI: Deneyimler, Olanaklar, Olasılıklar

MİMARLIK MÜZESİNE DOĞRU
İNGİLİZCE ÖZET / ENGLISH SUMMARY
TÜRKÇE ÖZET
YAYINLAR



KÜNYE

TÜRKÇE ÖZET


ETKİNLİK
Hans Poelzig Ankara’da/ Ali Cengizkan
“Hans Poelzig (1869-1936). Mimar-Öğretmen-Sanatçı” başlıklı, 18 Ekim-4 Kasım 2008 tarihleri arasında Ankara’da açılan sergi, geniş bir akademik ve profesyonel kadronun hazırlayıp kavramsallaştırdığı, maket, adapte olabilir sergi düzeni ve vitrinlerin, film köşeleriyle birlikte ele alınıyor, bu çok yönlü sanatçının hemen her uğraşı alanına eşit ve ayrıntılı yer ayrılıyordu.
 
11. Uluslararası Venedik Mimarlık Bienali: “Orada: Binaların Ötesindeki Mimarlık” / Selcen Tuncer
“Orada: Binaların Ötesindeki Mimarlık” teması ile 14 Eylül-23 Kasım 2008 tarihleri arasında gerçekleşen bienalin, küratörü Aaron Betsky’nin sözleri ile “mimarlığın bina inşa etmek değil, çevremizdeki fiziksel ve sosyal ortama hayat verme olduğu” yaklaşımıydı. Bienalde, imajlar, projeler, enstalasyonlar, sunumlar, kısa filmler ile mimari tasarımda deneysel yaklaşım destekleniyor ve bir “iletişim aracı” olarak izleyenlere sunuluyordu.
 
ÖDÜL
Schindler Mimarlık Ödülleri 2007/08 / Güven Arif Sargın
Avrupa Birliği Mimarlık Okulları öğrencilerine açık olan ve bu dönem “Herkes için Erişilebilirlik–Kamusal Alanı Yeniden Sahiplenmek” teması ile gerçekleşen ödül programında Viyana’daki boş bir kamusal alanın fiziksel engelliler gözetilerek düzenlenmesi üzerine üretilen projeler değerlendirildi. 125 proje arasından belirlenen 10 ödül adayından biri Türkiye’den olurken, ODTÜ Mimarlık Fakültesi “üniversite ödülleri” kategorisinde üçüncülük ödülüne değer görüldü.
 
DOSYA: Toplu Konut Mimarlığı: Deneyimler, Olanaklar, Olasılıklar
Konutu, salt barınma ihtiyacını karşılamayan, sosyal, kültürel, ekonomik, politik bir nesne olarak ele alan, konut üretimini nitelikli kentler ve yerleşim çevreleri oluşturmak üzere yapılan yatırımlar olarak gören, konut politikası yaşam kalitesinin iyileştirilmesini, sosyo-kültürel sürdürülebilirliği, katılımcılığı esas alan ve yerin özelliklerine uyumlu tasarlanmış ürünler elde etmek olan, çok boyutlu, çok disiplinli bir anlayış, oluşum ve sürece gereksinim vardır. Bu yaklaşımla, Avrupa kentlerindeki büyüme, kentsel alanların biçimlenmesi, kullanıcı ihtiyacından ortaya çıkan toplu konutlar, kooperatifler, işçi konutları, sosyal konutlar gibi oluşumlar tarafından belirlenirken, ülkemizde özellikle büyük kentlerde kentsel alanları biçimlendiren ‘lüks konutlar, rezidanslar ve gecekondular mı olmalıydı, soru(nu) bu dosyayı oluşturan yazılarla irdelenmeye çalışılıyor.
 
YARIŞMA
İBB Şehir Tiyatroları Beyoğlu Sahnesi Ulusal Mimari Proje Yarışması
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Beyoğlu ilçesinde bulunan Şehir Tiyatroları bünyesinde programa uygun bir tiyatro kompleksine ait projeler ile yakınındaki alanlarda çevre düzenleme projesinin elde edilmesi amacıyla düzenlenen yarışmada 56 proje değerlendirmeye alındı, 3 ödül ve 5 mansiyon ödülü verildi.
 
Kemeraltı Çarşısı Üst Örtü ve Kent Mobilyaları Ulusal Fikir Yarışması
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, esnafın branda, oluklu levha, saç gibi çeşitli yöntemlerle uyguladığı, Kemeraltı dokusuyla uyuşmayan üst örtü uygulamaları yerine çarşı dokusuna ve çevresel koşullara uygun üst örtü tasarımları elde edilmesi amacıyla düzenlenen yarışmada 44 proje değerlendirmeye alındı, 8 eşdeğer ödül verildi.
 
MİMARLIK TARİHİ
Falih Rıfkı Atay’ın Mimarlığı ve Şehirciliği / Gürhan Tümer
Cumhuriyet döneminin en etkin gazetecilerinden, yazılarında Atatürk devrimlerini ve Batılılaşmayı savunan Falih Rıfkı Atay, aynı zamanda mimarlık ve şehircilik alanları ile yakından ilgilenen bir yazar. Gürhan Tümer, yazarın bu alanda söyledikleri ve yazdıklarının izini, dönemin gazetelerinden ve yazarın kitaplarından sürüyor.
 
MİMARLIK POLİTİKALARI
Avrupa Mimarlık Politikaları Forumu Bordo’da Toplandı: Dayanıklı, Sürdürülebilir ve İlgi Uyandırıcı Bir Mimarlığa Doğru... / Tuğçe Selin Tağmat
Daha nitelikli bir mimari ve kentsel çevre için Avrupa ülkeleri arasında bir işbirliği platformu oluşturan Avrupa Mimarlık Politikaları Forumu, 9-10 Ekim 2008’de Fransa AB Dönem Başkanlığı’nda Bordo’da düzenlendi. Forumda, kentlerin sürdürülebilir gelişimi için kentsel peyzaj, kentsel tarım ve ekolojik mimarlık üzerinde duruldu.
 
ULUSAL MİMARLIK SERGİSİNDEN
2008/XI. Ulusal Mimarlık Sergisi’nde Yapı Dalı-Çevre ve Yapı Dalı-Koruma Yaşatma Ödül Adayları                          
Nisan 2008’de 11. dönemi gerçekleştirilen Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri’nde “Yapı Dalı – Çevre” ve “Yapı Dalı - Koruma-Yaşatma” ödül adayları yazılı ve görsel belgeleri ile yer alıyor. Bu dönem Seçici Kurul, Çevre kategorisinde ödül vermezken, Koruma-Yaşatma kategorisinde bir eseri ödüle değer gördü.
 
CUMHURİYET DÖNEMİ MİMARLIĞI Bölüm Editörü: Emel Kayın
Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi Tesisleri / Deniz Özkut, Nuray Özaslan
Cumhuriyet döneminde ülkenin lokomotif ve motor sanayinin merkezi durumunda olan Eskişehir, endüstri arkeolojisi açısından zengin yapı ve yerleşimler barındırıyor. Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi (TÜLOMSAŞ) Yerleşkesi, sahip olduğu özellikler ve özgünlüğü nedeniyle ulusal endüstriyel mirasımızın korunması gereken örneklerinden biri olarak öneriliyor.
 
MEA ARCHITECTURA MEA CULPA
O Binaların Başımızın Üstünde Yeri Var / Gürhan Tümer
“[…] Pantheon’un içinde ya da çağdaş bir mega strüktürün altında duruyorsanız, başınızın üstünde Pantheon’un kubbesi ya da mega strüktürün çubukları vardır. Bu örneklerde bir takım mimari öğeler, başınızın üstündedirler ama onlar, sizden bağımsız olarak vardırlar. Onlar başınıza değmemektedirler, onları taşıyan siz değilsinizdir. Oysa, Atina Akropolü’ndeki Erechteion’un karyatitleri yani kadın heykeli biçimindeki sütunları sözkonusu olduğunda durum çok farklıdır. O binanın yükleri onlar tarafından taşınmaktadır. […]”

Bu icerik 2544 defa görüntülenmiştir.