344
KASIM-ARALIK 2008
 
MİMARLIK’tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

MİMAR PROFİLİ: Şevki Vanlı’nın Farklı Kimlikleri: Avangart? Girişimci? Eleştirmen?

MİMARLIK MÜZESİNE DOĞRU
İNGİLİZCE ÖZET / ENGLISH SUMMARY
TÜRKÇE ÖZET
YAYINLAR
MEA ARCHITECTURA MEA CULPA
Zavallı Mimar / Gürhan Tümer



KÜNYE
ETKİNLİK

Moskova’da Türkiye Mimarlığı Sergilendi

Moskova’da Türkiye Mimarlığı Sergilendi

 

TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın programında yer alan “Türk Kültür Yılı” dizisinin ilk ayağı, bu yıl Rusya Federasyonu’nda yapılıyor. Genel olarak müzik, resim, fotoğraf, sinema ve edebiyat etkinliklerinden oluşan bu program içerisinde mimarlık ile ilgili etkinlikler, Şevki Vanlı Mimarlık Vakfı’nın düzenleyiciliğinde gerçekleştirildi. Şevki Vanlı, kişisel girişimiyle başlattığı mimarlık etkinliklerinin ürün ve sonuçlarını göremeden aramızdan ayrıldı. Mimarlar Odası Genel Merkezi ve Ankara Şubesi tarafından da desteklenen etkinlikte Mimarlar Derneği 1927 proje ortağı olarak yer aldı.

 

Moskova Mimarlar Evi Merkezi’nde 4 Eylül 2008 tarihinde açılışı gerçekleştirilen 20. Yüzyıl Türk Mimarlığı Sergisi’ne paralel olarak, “Rusya ve Türkiye’de İdeolojinin Mimarlığa Etkisi” başlıklı bir panel düzenlendi. Açılış konuşmalarını Rusya Federasyonu Mimarlar Birliği Başkanı Yuri Gnedovski ve Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçisi Halil Akıncı’nın yaptığı panelde, kültürel ilişkilerin ulusların birbirine yaklaşmasındaki önemi ve mimarlığın bir kültür dışavurumu olarak özgünlüğü ve etkinliği vurgulandı.

 

Prof. Dr. Uğur Tanyeli’nin sergiyle aynı başlığı taşıyan sunumunun ardından, Rusya Mimarlık Akademisi üyesi Prof. Valçok’un moderatörlüğünü yaptığı, Prof. Dr. Ferhan Yürekli, Doç. Dr. Güven Arif Sargın, Doç. Dr. Murat Soygeniş, Dr. I.A. Dabritsina ve Dr. Adayı G.G. Nuğmanova’nın sunum yaptıkları “Rusya ve Türkiye’de İdeoloji’nin Mimarlığa Etkisi” başlıklı panel ilgiyle izlendi. Panelde, çağımızın küreselleşme akımları karşısında özgün mimarlık değerlerinin korunmasının önemi dile getirilerek, Rus ve Türk mimarlarının bu konuda işbirliği yapmaları önerildi.

 

Şevki Vanlı’nın anısına düzenlenen, 48 mimarın 123 eserin yer aldığı serginin açılışına 500’e yakın kişi katıldı. 9 Eylül 2008 tarihine kadar açık kalan sergiyi çok sayıda kişi izleme olanağı buldu. Ayrıca, etkinliğe paralel olarak, Mimarlar Odası Ankara Şubesi, St. Petersburg’tan Moskova’ya, Rus mimarlığının çağdaş ve tarihî örneklerini yerinde görme olanağı yaratan bir mimarlık turu düzenledi.

Bu icerik 3552 defa görüntülenmiştir.