324
TEMMUZ-AĞUSTOS 2005
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

UIA 2005 İSTANBUL



KÜNYE
YAYINLAR

SEÇMELER

Afife Batur’a Armağan: Mimarlık ve Sanat Tarihi Yazıları

Ed. Ayşegül Ağır, Deniz Mazlum, Gül Cephanecigil, Şubat 2005, Literatür Yayıncılık, İstanbul; 343 sayfa.

“Mimarlık ve Sanat Tarihi Yazıları” alt başlığıyla yayımlanan Afife Batur’a Armağan adlı kitap, kimi daha önce Batur’un öğrencisi de olmuş meslektaşlarının yazdığı 31 adet makaleden oluşuyor. Doğan Kuban, kitabın önsözünde “Meslek pratiğine sırtını çevirmeden, mimarlık tarihinin çağdaş mimarlık etkiliğinin bir parçası olduğunu göstermek için eksilmeyen bir tutku, büyük bir enerji ile çaba gösteren, kanımca Türkiye’de üniversite öğretim üyesi olma açısından saygın bir davranışın temsilcilerinden biri” olarak tanımlıyor Afife Batur’u. Kuban’ın kısa önsözünden sonra, Günkut Akın’ın “Afife Batur, Kısa Bir Dönem Portresi” yazısı ve Aygül Ağır tarafından derlenen Afife Batur biyografisi, şu dokuz başlık altında toplanan makalelere geçmeden önce yer alıyor: “Tarih Yazımı”, “Batılılaşma: Mimarlık”, “Batılılaşma: Kent”, “Batılılaşma: Teknoloji”, “Yüzyıl Dönümü”, “Yapı ve Biçim Sorunu”, “Konut”, “Modern”, “Kültür Sorunları”.

Adanmış Yazılar

Oktay Ekinci, Mayıs 2005, Anahtar Kitaplar, İstanbul.

Kitap, Oktay Ekinci’nin, tarihi ve doğal mirasın korunmasının “aydınlanma”yla başlayan serüveni irdelediği kitapta, kente, kültüre, çevreye ve insana adanmış yazılar yer alıyor. “Korumak sevgidir” diyen Ekinci, bu kitabıyla da uygarlık değerlerini gözetenleri yüreklendirirken, gözetmeyenlerle kavgasını sürdürüyor. Kitapta şu soruların yanıtları aranıyor: Tarihi ve kültürel mirasımızı neden “korumaya” çalışıyoruz? Kentlerimizi severken, neden önce “eski dokuları” kucaklıyoruz? Yaşamın renkleri, anlamları ve heyecanları, “geçmişin mekanlarında” neden daha bir zengin, daha bir etkileyici? Sadece mimari, kentsel ve doğal çevreye değil, onları yaşamla da yoğuran duygularla buluşmaya; yani “sevgiye” adanmış yazılar.

Şantiyecilik Diye Bir Şey!

Firuzan Baytop, Şubat 2005, Yapı Yayın, İstanbul; 247 sayfa.

Ülkemizde, mimar ve mühendislerin birçoğunun şantiyelerde çalışmasına, şantiye koşulları ve şantiye bilgisinin, eğitim sırasında verilen bilgiler ve büro deneyiminden farklı olmasına karşın, üniversitelerin mimarlık ve mühendislik bölümlerinde “şantiyecilik” konusundaki fazla ders bulunmamakta. Kitap, bu eksikliği, 53 yıllık şantiye deneyimi ve bu konudaki yayınlarıyla gidermeye çalışan yazarın bu konudaki kapsamlı yayınlarından biri. Yurtiçi ve yurtdışındaki Alarko şantiyeleri, Alarko İstiklal Kulübü, Alarko Seminerleri’nin yanısıra, uzun yıllar görev aldığı Mimarlar Odası İstanbul Şubesi etkinliklerinde 1986-2000 yılları arasında yaptığı bir dizi konuşma metnini içeren kitap iki bölümden oluşuyor: “Şantiye Kurulması ve Yönetilmesi”, “Şantiyelerde Olaylar”. Baytop, Malzeme Komitesi’ndeki görevini hâlâ sürdürüyor.

Arkitekt Kaynakçası 1931 - 2003

Haz. Neval Konuk, 2004, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul; 234 sayfa.

Arkitekt 1931 yılından günümüze, ülkemizde mimarlık, güzel sanatlar faaliyetlerini başarıyla yansıtmış önemli bir yayın organıdır. Dergi, 1931-36 yılları arasında Mimar adıyla yayımlanmış; Dil Devrimi’nde derginin adı Arkitekt olarak değiştirilmiş ve daha sonra bu adla yayımlanmaya başlamıştır. Dergi, 1980 yılında 378. sayısından itibaren yayınına ara vermiş ve 1991 yılı Ocak ayından itibaren 0. yıl, 1. sayı kaydı ile yeniden çıkmış; 1993 Eylül ayından itibaren tekrar genel sayı kaydına dönerek 406. sayı olarak yayımlanmıştır. Arkitekt dergisinin amacı her şeyden önce, Türk mimarlığını tanıtmak, ona eski saygınlığı kazandırarak, ülkenin mimarlık politikasına sahip çıkmasını sağlamak olmuştur. Arkitekt, mimarlık süreli yayınları arasında, ülkenin mimari tanıtım propagandasını ısrarla sürdürmüş ve ölçülü bir meslek politikası belirlemiştir. Bu sebeplerden ötürü, Arkitekt’i Türk kültürünün önemli kilometre taşlarından biri olarak görmek yanlış olmaz.

Bu icerik 3294 defa görüntülenmiştir.