318
TEMMUZ-AĞUSTOS 2004
 
MİMARLIK'tan

UIA 2005 İSTANBUL’A DOĞRU

MİMARLIK DÜNYASINDAN



KÜNYE
YAYINLAR

Seçtiklerimiz

Kentsel Koruma ve Canlandırma Üzerine Seçme Kaynakça

(Selected Bibliography on Urban Conservation and Revitalization)

Derl. Şebnem Önal Hoşkara, Naciye Doratlı, Nisan 2004, Mimarlar Odası Yayını, Ankara, Türkçe / İngilizce; 163 sayfa.

Seçme kaynakça kitabı, tarihi ve kentsel çevrenin korunması ve canlandırılması konularında araştırma yapacak kişi, kurum ve kuruluşlara, bu alandaki yayınlarla ilgili geniş bir referans dizisi sunarak, bilgilere kısa ve çabuk yoldan ulaşmalarını sağlama amacıyla hazırlanmış. Ulusal ve uluslararası alanda, basılı ve sanal ortamdaki yayınların yanısıra, konuyla ilgili kurum, kuruluş ve örgütlerin geniş bir listesini sunuyor. Türkçe ve İngilizce yayınlara yer veren kaynakça kitabı,

“Kitaplar”, “Kongre Kitapları“, ”Bildiriler”, “Makaleler“, “Derleme Kitaplardan Makaleler”, “Tezler”, “Raporlar“, “On-line Dergiler”, “İlgili Internet Sayfaları”, “Kültürel Mirasın Korunması ile İlgili Yerel Sivil Toplum Kuruluşları”, “Kültürel Mirasın Korunması ile İlgili Uluslararası Kurum ve Kuruluşlar”, “Internette Uluslararası Deklarasyonlar ve Yasal Çerçeveler” bölümlerinden oluşuyor.

Her Dem Yeşil Yapraklı Bir Ağaç: Cevat Erder’e Armağan

Der. Neriman Şahin Güçhan, 2003, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Basım İşliği, Ankara; 468 sayfa.

Kitap, ODTÜ Tarihi Anıtların Bakım ve Onarımı Bölümü’nün kurucusu olan ve o yıllardan günümüze kadar koruma alanında sürdürdüğü katkılarla 1997 yılında ICCROM Ödülü’ne, 2003 yılında ICOMOS Ödülü’ne layık görülen Prof. Dr. Cevat Erder’e armağan olarak hazırlanmış. Cevat Erder’in yaşamı, çalışmaları ve anılarını içeren bir bölümle başlayan kitap, çeşitli disiplinlerden “Koruma Alanının Örgütlenmesi”, “Korumada Eğitim ve Araştırma Boyutu”, “Koruma Projeleri ve Koruma Uygulamaları” başlıkları altında derlenen yazılarla devam ediyor. Kitabın sonunda ise Tarihi Anıtların Bakım ve Onarımı Bölümü kurucuları Cevat Erder ve Abdullah Kuran’ın 1965 yılında kurulacak bölüm için hazırladıkları rapor ve programa yer verilmiş.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası, Kadıköy Meydanı Haydarpaşa Harem Yakın Çevresi Kentsel Tasarım Proje Yarışmaları

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Projeler Daire Başkanlığı Yatırım Planlama Müdürlüğü, Ağustos 2001; 119 sayfa.

Kitap, son dönemde açılan iki önemli yarışmayı belgelemek açısından önem taşıyor. Yarışmalardan ilki, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kent içinde dağınık olan birimlerini biraraya getirerek daha verimli bir çalışma ortamı sağlamaya yönelik hizmet binasını elde etmek amacıyla açtığı mimari proje yarışması. Diğeri ise kentsel gelişim süreci içinde meydan özelliğini yitirerek düğüm noktası haline gelmiş olan Kadıköy Meydanı’nın yeniden düzenlenmesi ve tanımlanması amacıyla düzenlenen kentsel tasarım yarışması. Projelerin görsel dokümanlarına, jüri raporları eşlik ediyor.

Şener Özler’e Arkadaş Islığı: Yazılar, Belgeler, Anılar

Der. Hasan Cevat Özdil, Şubat 2004, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yayını, İstanbul; 203 sayfa.

Değirmenimden Mektuplar

Şener Özler, Mart 2004, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yayını, İstanbul; 134 sayfa.

Kızkulesi Bize Bakıyor: Kültürel Mimarlık ve Arkeolojide Sona Bakış

Şener Özler, Aralık 2003, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yayını, İstanbul; 47 sayfa.

Mesleki alanda birçok soruna karşı mücadelelere katılımıyla, yayıma hazırladığı birçok kitap, bülten ve dergiyle ve ayrıca kütüphane ve arşiv konusundaki çalışmalarıyla Mimarlar Odası’na önemli katkılarda bulunan Şener Özler, 2001 yılında aramızdan ayrılmıştı. Şener Özler anısına hazırlanan “Şener Özler’e Arkadaş Islığı: Yazılar, Belgeler, Anılar” kitabında, 1974 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun olmasının ardından Mimarlar Odası’na üye olan ve1988 yılında İstanbul Şubesi’nde profesyonel olarak göreve başlayan Şener Özler’in fotoğraflar, belgeler ve anılarla yaşam öyküsü aktarılıyor. Mesleki kariyeri ve örgütsel çalışmalarıyla ilgili yazılar ve belgelere, yazdığı şiirler ve onun arkasından yazılanlar eşlik ediyor. Özler’in yazdığı “Kızkulesi Bize Bakıyor” ve “Değirmenimden Mektuplar” kitapları ise, aramızdan ayrılışının ardından yayına hazırlanmış; ilk kitap, Özler’in Kızkulesi konusunda bir mimar ve bir insan olarak geliştirdiği duyarlılıkları, diğeri ise, Oda yaşamı boyunca kentinde, mimarlığa karşı işlenen suçlara karşı tepkilerini dile getirdiği bir kitap niteliği taşıyor.

Yeni Barınma

Yay.Haz. Bayar Çimen, N.Müge Cengizkan, Nisan 2004, Mimarlar Odası ve Alman Kültür Merkezi ortak yayını, Ankara; 87 sayfa.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Alman Kültür Merkezi’nin, 25-26 Mayıs 2001 tarihinde düzenledikleri seminerde, Türkiye ve Almanya’daki günümüz konut kültürü ve konut yerleşimleri üzerine sunulan kapsamlı bildiriler bir kitapta toplandı. 20. yüzyıl başından bugüne yaşanan kentsel dönüşümlerin ışığında, konut birimlerinin ve yerleşimlerinin, değişen yaşam biçimleri ile nasıl biçimlendiği, genel çerçeveyi aktaran mimarlık tarihçilerinin yanısıra, Türkiye ve Almanya’da mimarlık pratiğinin içinde yer alan mimarlar tarafından kendi proje ve yapıları yoluyla aktarılıyor. Her bildirinin, görsel dokümanla beslendiği kitapta, Hamburg’dan Olaf Bartels “Almanya'da Çağdaş Konut ve 20. Yüzyıldaki Tarihi Kökeni”, Münih’den Otto Steidle “Yaşanabilir Kent”, Merih Karaaslan "Ankara'da Konut Üzerine Deneyimler”, Ali Cengizkan "Özgünlük ve Tekrarın Tekrarı: Türkiye'de Konutta Yeni Gelişmeler ve "Yeni Barınma", Berlin’den Peter Salomon "Güneşle Yaşamak: Berlin Marzahn'daki Düşük Enerji Kullanımlı Yapı”, Gülderen Taşcıoğlu "MESA Konut Deneyimleri”, Lochau’dan Carlo Baumschlager "Konut Mühendisliği Üzerine”, Han Tümertekin "Çok Evden Tek Eve”, Hamburg’dan Marc-Olivier Mathez “Hamburg'daki Konut Projeleri”, Abdi Güzer "Konutta Tasarımın Sınırları: Bir Çatışma Alanı Olarak Gelenek İle Gelecek” bildirileri ile yer alıyorlar.

İmar Hukukunda Toplum ve Mimarlık

Yay.Haz. Fehiman Yurttaş, Nisan 2002, Mimarlar Odası Genel Merkezi, İstanbul Büyükkent Şubesi ve Bursa Şubesi ortak yayını, İstanbul; 239 sayfa.

Kitap, 13-14 Ekim 2000 tarihinde İTÜ Taşkışla’da gerçekleştirilen İmar Hukukunda Toplum ve Mimarlık Sempozyumu’nda sunulan bildirileri içeriyor. Sempozyum, “İmar Hukukunun Temel İlkeleri”, “İmar Mevzuatının İrdelenmesi”, “İmar Hukukunda Yeni Açılımlar”, “Uygulama ve Mevzuat”, “İmar Hukuku İçin Yeni İlkeler” başlıkları altında düzenlenen oturumlarda sunulan bildiriler ve programın sonunda düzenlenen bir forumdan oluşuyor. Bildirilerde temel olarak, imar hukukunda yapılan yeni düzenlemeler ve bu düzenlemelerle getirilen yapı denetim ve sigorta sistemi değerlendirilirken, ayrıca Avrupa Birliği’nin konuyla ilgili mevzuatı da ele alınıyor.

Fuar Stand Tasarımı

(Fair Stand Design)

Yay.Haz. Gülçin İpek, Eylül 2002, Yapı Yayın, İstanbul, Türkçe / İngilizce; 207 sayfa.

1978 yılından bu yana her yıl düzenlediği Yapı Fuarı’nda başarılı stand tasarımlarını ödüllendiren Yapı Endüstri Merkezi’nin hazırladığı kitapta, çeşitli tasarım grupları tarafından tasarlanan stand projeleri Türkiye’de stand tasarımında gelinen noktayı sergiliyor. Sergi ve fuarlarda iletişimin en önemli aracı olan standların tasarımını bir mimarlık etkinliği olarak tanımlayan Doğan Hasol’un yazdığı önsözün ardından, Prof. Önder Küçükerman dünyada ve Türkiye’de sergi ve fuar kimliğinin tarihsel gelişimine ilişkin bir perspektif sunuyor. İngilizce ve Türkçe olmak üzere çift dilli olarak hazırlanan kitapta, stand projelerinin yer aldığı sayfalarda proje çizimleri ve fotoğraflarına, tasarımcılara ve stand tasarımında izlenen temel ilkelere ilişkin kısa bilgi eşlik ediyor. Kitap, stand tasarımcılarına ilişkin bir veritabanı oluşturmanın yanında, tasarımlardaki çeşitliliği sunması açısından önem taşıyor.

İnşaat Uygulamaları / Okullarda Öğretilmeyenler

Firuzan Baytop, Mayıs 2004, Yapı Yayın, İstanbul; 92 sayfa

Firuzan Baytop 53 yıllık meslek hayatında edindiği şantiye uygulama deneyimlerini paylaştığı kitabında, doğru uygulamalar yapmak için okulda öğrenilen “bilgi”ye mesleki “deneyim”in eklenmesi gerekliliğinin altını çiziyor. Kitapta, temel inşaat uygulamalarına ilişkin verilen pratik bilgiler, “Kazı ve Dolgu İşleri”, “Beton İşleri”, “Kagir İnşaat”, “Çatı Örtüleri”, “Genleşme ve Duvar Derzleri”, “Temel ve Bodrum Yalıtımları”, “Kalıp ve İskeleler”, “Demir ve Tenekecilik İşleri”, “Kaplamalar”, “Sıvalar”, “Mozaik ve Şap İşleri”, “Çeşitli İşler”, “Malzemeyi ve Bitmiş İmalatı Koruma / Onarma”, “Tesisat İşleri”, “Elektrik İşleri” ve “İş Güvenliği” başlıkları altında toplanıyor.

Bu icerik 3773 defa görüntülenmiştir.
Deri. Neriman Şabin Güçban, 2003, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Basım İşliği, Ankara; 468. sayfa
Deri. Şebnem Önal Hoşkara, Naciye Doratlı, Nisan 2004, Mimarlar Odası Yayını, Ankara, Türkçe / İngilizce; 163 sayfa.