340
MART-NİSAN 2008
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

İNGİLİZCE ÖZET / ENGLISH SUMMARY
TÜRKÇE ÖZET
YAYINLAR



KÜNYE

TÜRKÇE ÖZET

ETKİNLİKLER

IAPS-CSBE Network Kültür ve Mekân Toplantıları: Kent, Kültür ve Konut Sempozyumu Üzerine / Hülya Turgut Yıldız

IAPS-CSBE Yapısal Çevrede Kültür ve Mekân Çalışma Ağı, uluslararası etkinliklerinin yanısıra IAPS-CSBE-Türkiye etkinliklerine de bu yıl başladı. Ulusal sempozyum dizisinin ilki “Kent Kültür ve Konut” temasıyla 14–16 Aralık 2007 tarihleri arasında Bahçeşehir Üniversitesi evsahipliğinde gerçekleştirildi.

 

YANSIMALAR

Bir Telefon Görüşmesi / Güven Birkan

Kısa bir süre önce gerçekleşen Mimarlar Odası İstanbul Şubesi seçimlerinin kamuoyunda geniş yer bulması üzerine bir telefon görüşmesini aktaran Birkan, okuyucuyu otuz beş yıl önceki Mimarlar Odası seçimleri ve ülkenin durumuna götürüyor.

 

DOSYA: Sürdürülebilir Mimarlık Düşüncesi Ne Kadar Sürdürülebilir?

Editör: Ayşen Ciravoğlu

 

Sanayileşme, nüfus artışı ve dünya üzerindeki farklı tüketim kalıpları nedeniyle, hava, su ve çevre kirliliği, iklim değişikliği, doğal kaynakların azalması, gıda, temiz su ve enerjinin tükenmesi olgularıyla karşı karşıyayız. Üzerinde yapılan tüm tartışmalara/uygulamalara karşın, özellikle ülkemizde çevre-mimarlık ekseninde yol alınmış gözükmemekte. Bu nedenle dosyada, literatürde yerini alan en son terminoloji olan “sürdürülebilirlik” üzerinden bir sorgulamanın önünü açmak amaçlanıyor. Bu kapsamda Ayşen Ciravoğlu, sürdürülebilirlik düşüncesini “kalkınma” kavramıyla paralel incelemekte ve çevrecilik-mimarlık ilişkisini barındırdığı ikilemleri ortaya koyarak toplumsal sorumluluk ve meşruiyet zemini çerçevesinde tartışıyor. Mark Jarzombek, sürdürülebilirlik projesini, etik sorumluluğun, mimari uygulamanın, kapitalizmin ve iyi tasarımın biraraya gelebileceği bir alan olarak tanımlıyor. Zeynep Arsan, yaptığı kapsamlı araştırmayla, ülkemizdeki çevreye duyarlı mimarlık örneklerini eko-köyler, özel konutlar ve konut grupları, deprem bölgeleri için yapılar, turistik amaçlı yapılar, kamusal yapılar ve deneysel güneş evleri başlıkları altında biraraya getiriyor. Begüm Yazgan, sistemci ekoloji yaklaşımını ayrıntılarıyla incelediği makalesinde, konunun mimarlıktaki yansımalarını ele alarak, bunu Buckminster Fuller, Norman Foster, Ken Yeang, Mike Reynolds'ın projeleri üzerinden örneklendiriyor.

 

 
MİMARLIK VE FELSEFE
Mekânın Halleri / Ahmet İnam
Yazar, “mekân” kavramına sosyo-psikolojik açıdan metaforlarla bezenmiş bir yorum getiriyor. “Kayıtsız”, “canı sıkılan”, “iç karartıcı”, “arsa olan”, “ironik”, “isyan eden”, “türkü söyleyen” mekânlardan bahsederken, öznel kimliğimizin mekân üzerindeki yansımalarına ışık tutuyor.
 
KENTSEL DÖNÜŞÜM
Başlarken Bitirmek: Konya Eski Otogar Alanı Dönüşüm Projesi / Mehmet Çağlar Meşhur
“Kentsel dönüşüm” adı altında kentin belleğini silen uygulamalardan biri olan Konya’nın Eski Otogar Alanı’ndaki dönüşümünü, yazar, kent toprağından elde edilecek kazancı (gayri)meşrulaştırma süreci olarak tanımlıyor. Mülkiyeti kamuya ait alanların, tüm kent halkının yararlanabileceği işlev ve kullanımlarla planlanması yerine, kişi ya da gruplara çıkar sağlayacak biçimde nasıl dönüştürüldüğünü aktarıyor.
 
KENTSEL TASARIM
Daha Devrimci Bir Yaklaşıma İhtiyacımız Var: Vermeer’ler Aranıyor / Söyleşi: Ekim Tan
Rem Koolhaas’ın Metropoliten Mimarlık Bürosu’nda (OMA) uzun yıllardır tasarım yapan ve Avrupa kent merkezleri için daha yenilikçi bir geleceğin gerektiğini savunan Floris Alkemade, OMA’nın on yılı aşkın süredir Lille, Almere, Essen, Paris’in yanısıra, Avrupa ve Asya’daki pek çok kent merkezindeki tasarımıyla oluşturduğu kendine özgü birikimi aktarıyor.
 
CUMHURİYET DÖNEMİ MİMARLIĞI
Modern Mimarlık Mirasını Onaylamak: Yasal Süreç ve Tescil Kararlarına Bakış / Ebru Omay Polat
Türkiye’de modern mimarlık ürünlerinin koruma alanının bir parçası olarak değerlendirilmesinin oldukça yakın bir tarihte gerçekleştiğini, bu nedenle pratik ve kuramın henüz birbirini besleme aşamasına gelmediğini vurgulayan yazar, Türkiye’de modern mimarlık mirasına ilişkin altyapının etkinleşmesi, korumanın tüm alanlarının yeniden değerlendirilmesi ve sorunların netleştirilmesini önleyen kuramsal altyapıdaki boşlukları, tescil kararlarını ve yasal statünün belirlenme süreçlerini inceliyor.
 
MİMARLIK EĞİTİMİ
Dönüşüm Sürecinde Mimarlık Eğitimi: Üçüncü Bir Bilgi Alanına Doğru / Marvin J. Malecha
Mimarlığın eğitimi ve uygulama alanı arasında sıkı paralellikler kuran yazar, yeni ortaya çıkan paradigmalarla süreklilik ve değişimlerin bu iki alanda nasıl yaşandığını, Avrupa ve Amerika’daki güncel gelişmelerle birlikte aktarıyor.
 
 
YAYIN DEĞERLENDİRME
Haluk Baysal-Melih Birsel Kitabı: Modern Mimarlığımızın Ustalarına Gecikmiş Bir İthaf / Sibel Bozdoğan
Yazar, Mimarlar Odası Yayınları arasından 2007 sonunda çıkan, Baysal ve Birsel’i Türk mimarlığı ve modernizmi açısından konumlandırmaya çalışan değerlendirmeleri, yakın çevresinin mimarlarla ilişkilerini aktardıkları anı yazılarını ve hem kişisel arşivlerinden ulaşılan daha önce yayımlanmamış, hem de az sayıda yayımlanmış üretimlerini bir araya getiren kitabı değerlendiriyor.
 
MEA ARCHITECTURA MEA CULPA
Akılcı Mimariye Çıplak Protesto / Gürhan Tümer
Yazar, Hundertwasser’in katıldığı bir protesto görüntüsünden bahsederken, yazısına mimarlık tarihinden bir mea architectura mea culpa fotoğrafı eşlik ediyor.
 

Bu icerik 3603 defa görüntülenmiştir.