337
EYLÜL-EKİM 2007
 

MİMARLIK DÜNYASINDAN

ETKİNLİKLER

DOSYA: Türkiye’de Yeni Konut Eğilimleri

  • YAYINLAR
    İpek Özbek Sönmez

    Yrd. Doç. Dr., DEÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü

MİMARLIK’tan 337
İNGİLİZCE ÖZET / ENGLISH SUMMARY
TÜRKÇE ÖZET



KÜNYE
ETKİNLİKLER

Prag Tiyatro Festivali

Burkay Pasin

Öğr. Gör., İzmir Ekonomi Üniversitesi, Mimarlık Bölümü

Prag Tiyatro Enstitüsü tarafından UNESCO’nun sürekli desteği ile 1967’den bu yana her dört yılda bir Çek Cumhuriyeti’nin Prag kentinde düzenlenen Scenofest Tiyatro Kuadrinali, dünyanın en büyük tiyatro festivali olma özelliğini taşımaktadır. Bu yıl onbirincisi düzenlenen ve kırkıncı yılı kutlanan kuadrinal, 15-24 Haziran 2007 tarihleri arasında, 5 kıtada 52 ülkeden sayıları 5 bini aşkın sahne ve kostüm tasarımcısı, drama eğitmeni ve tiyatro tasarımında uzmanlaşmış mimarın yoğun katılımıyla gerçekleşti.

Her ülkenin özgün sahne tasarımları ve kostümlerini sergileyen ulusal yerleştirmeler, sahne tasarımı bölümlerinden öğrenci çalışmaları, disiplinlerarası sunum ve atölyeler ile bu yıl Uluslararası Tiyatro Mimarları Organizasyonu (OISTAT) tarafından yedincisi düzenlenen Tiyatro Mimarlığı Yarışması’na katılan projeler, on gün boyunca tarihî Endüstri Sarayı’nda izleyicilerle buluştu. Ünlü sahne tasarımcısı Jean Guy Lecat’ın tasarladığı Endüstri Sarayı’nın çatısı yüksek kemerlerle gökyüzüne uzanan 13.000 m2’lik görkemli orta salonunda gerçekleşen etkinliklere dünyanın önde gelen tiyatro yönetmenleri ve tasarımcılar da katkıda bulundular. Yine OISTAT’ın düzenlediği ışık, kostüm, seslendirme ve güncel sahne teknolojilerine ilişkin paralel sunum ve etkinlikler ise Babel Kulesi, Mimarlık Holü ve Tiyatro Enstitüsü’nde izleyicilerle buluştu.

Ulusal tematik yerleştirmeler arasında en çok ilgi görenlerden biri, şüphesiz Yeni Zelanda’nın onbir adet şişme balon strüktür arasında hareket eden raylı bir perdeden oluşan “blow” adlı çalışmasıydı. Her bir balonun tiyatro sanatını keşfetmeye yönelik farklı bir algısal duyumsamayı temsil ettiği yerleştirme, içinde dolaşan izleyicilerin ses ve görüntülerinin kayda alındığı interaktif bir sahne şeklinde tasarlanmıştı. Bir başka deneysel çalışma ise, basit ve izbe bir seranın doğanın işleyişine zıt çeşitli iletişim araçlarıyla donatıldığı İzlanda yerleştirmesiydi. Tayvan, Meksika, Macaristan ve Japonya gibi ülkelerin geleneksel dramatik figürlerini çağdaş bir dille yansıttığı ulusal sergide Brezilya, provakatif drama yazarı Nelson Rodriguez’in oyunlarından çarpıcı görseller ve ünlü Brezilyalı mimar Oscar Niemeyer’in dört projesinin bulunduğu dikey dolaşımlı kafes bir yerleştirme ile temsil edildi. Ulusal sergi kategorisinde verilen geleneksel “Altın Triga Ödülü” ise bu yıl, ziftli bir sıvı üzerinde takunyalarla gezilen ve atık malzemelerin üst üste bindirilmesiyle üretilen sahne dekorlarının sergilendiği Rusya yerleştirmesine verildi.

Program dahilindeki 170 canlı performanstan biri olan ve Anne Bogart’ın geliştirdiği oyuncu yetiştirme yönteminin kullanıldığı “Mekânın Mimarı Olarak Aktör” adlı atölye çalışmasına özellikle genç tiyatrocular yoğun ilgi gösterdi. Sahne dekoru, kostüm ve kukla alanında uzmanlaşan Senem Gürez ve Seyran Tanrıtanır tarafından hazırlanan “Ekinoks” projesi de, Prag Kuadrinali'nde gösterilen ilk Türk sahne performansı oldu. Dünyadaki dört temel element olan “su, ateş, toprak, hava” kavramlarından yola çıkılarak deneysel kukla, dans, müzik, animasyon ve gölge tiyatrosunun harmanlandığı gösteri, tiyatro eleştirmenlerinden olumlu not aldı.

Sahne tasarımı ve tiyatro mimarlığı alanındaki kuramsal ve teknolojik gelişmelere öncü ve yönlendirici nitelikte olan Prag Kuadrinali’nin bu yılki atmosferi, disiplinlerarası sınırları erimeye başlayan tiyatro sanatının 2011 yılındaki temsiliyetine ilişkin ipuçları veriyordu.

Bu icerik 1500 defa görüntülenmiştir.