316
MART-NİSAN 2004
 
MİMARLIK'TAN

ODADAN

MİMARLIK DÜNYASINDAN

ETKİNLİK

  • aalto @ turkey
    Rabia Çiğdem Çavdar

    Mimar, Mimarlar Odası Ankara Şubesi

DOSYA: ÜÇ BÜYÜK KENTİN BAŞKALAŞIMI

BALKANLARDA MİMARLIK

YİTİRDİKLERİMİZ



KÜNYE
DÜNYADAN:

2004 AIA Onur Ödülleri: Mimarlıkta Teknolojik, Yenilikçi ve Çevreye Duyarlı Örnekler

Derleyen: Tuğçe Selin Tağmat

Amerikan Mimarlar Enstitüsü AIA, her yıl mimarlık, kentsel tasarım ve iç mekan tasarımı dallarında başarılı bulduğu projelere, kurumun en yüksek tasarım ödülü olan “Onur Ödülleri” veriyor. 2004 yılında ödül kazanan projeler Ocak ayı başında açıklandı. Yaklaşık 600 katılımcı arasından 16 yapı, 5 kentsel ve bölgesel tasarım projesi ve 8 iç mekan tasarımı ödüllendirildi. Ödüller, Haziran 2004’te Chicago’da gerçekleştirilecek olan AIA 2004 Ulusal Kongre ve Sergisi’nde yapılacak bir törenle verilecek. Mimarlık dalındaki ödüllere kısa bir bakış sunuyoruz.

BAYER YÖNETİM BİNASI, Leverkusen, Almanya

Murphy / Jahn

Firmanın üst düzey yönetici ve çalışanları için ofis mekanlarının yanısıra, toplantı, konferans ve yemek salonlarını içeren yönetim binasında çalışma alanları, doğal aydınlatma, havalandırma ve kullanıcı kontrolünü maksimize edecek şekilde düzenlenmiş. Çift kabuklu cephe ve bilgisayar destekli ısıtma-soğutma sistemi ile verimli bir iklimlendirme gerçekleştirilirken, boydan boya camlar etkin bir doğal ışıklandırma sağlıyor. Girişteki pergola, peyzaj içinden geçiş sağlayarak, binanın park içindeki konumunu vurguluyor. Tasarımdaki şeffaflık çevredeki eski anıtsal yapılarla tezat oluştururken, aynı zamanda mevcut yapı ölçeği ve kalitesini de modern bir dille sürdürüyor.

“THE BRAIN”, Seattle, ABD

Olson Sundberg Kundig Allen Architects

The Brain, bir film yapımcısı için sakin bir çalışma ortamı ve film laboratuarı olarak tasarlanmış. Yerinde dökme beton bir kutudan oluşan temel form, güçlü fakat aynı zamanda mekanın isteklere göre adapte edilebilmesini sağlayabilecek esneklikte, nötr bir arkaplan objesi oluşturuyor. Kutunun kuzey duvarına çelik bir ara kat eklemleniyor. İç mekandaki tüm strüktürler işlenmemiş, sıcak haddeli çelik levhalardan üretilmiş.

“CENTER OF GRAVITY FOUNDATION HALL”, Jemez Springs, New Mexico

Predock Frane Architects

Yüksek bir vadide yer alan Zen-Budizm kompleksinin ana eğitim ve meditasyon salonu olarak tasarlanan yapı, temel olarak iç içe geçen kavramsal iki kutudan oluşuyor. Ağırlığı simgeleyen sıkıştırılmış topraktan ve hafifliği simgeleyen ahşap çıtalar üzerine serilmiş polikarbonattan oluşan bu iki kutu dışarıdan içeriye girişi tanımlıyor. Katlanmış metal çatı düzlemi, meditasyon için yürüyüş yolunu tanımlayan mekan üzerinde uzanıyor.

“CHICKEN POINT CABIN”, Northern Idaho, ABD

Olson Sundberg Kundig Allen Architects

Idaho Gölü’nün kenarında, on kişilik barınma sağlayan bu kulübede, iç mekanın büyük bir camla çevredeki peyzaja açılması ve böylece doğal çevrenin kesintisiz bir şekilde içeriye uzanması amaçlanmış. Kullanılan malzemeler arasında beton bloklar, çelik ve beton döşemeler ve kulübe kavramıyla bağlantılı olarak, dokusu doğal çevreye uyumlu kontrplak bulunuyor.

DEUTSCHE POST YÖNETİM BİNASI, Bonn, Almanya

Helmut / Jahn Architects

Alman özel posta servisi Deutsche Post için tasarlanmış 163 metre yüksekliğindeki eliptik şekilli bina, açık bir iç mekanı çevreleyen ve cam bağlantı elemanlarıyla birleştirilmiş ikiz kulelerden oluşmakta. Kuleleri birleştiren bu mekanda, her dokuz katta bir, kullanıcıların eğlenme ve dinlenmesi için yapılmış özel bahçeler yer alıyor. Çift kabuklu cephe, otomatik havalandırma için kullanılıyor.

“DoMA GALLERY”, Baltimore, ABD

W Architecture and Landscape Architecture

İki özel sanat koleksiyoncusunun isteği üzerine, tarihi bir çiftlikten sanat galerisine dönüştürülen bina, koleksiyonların depolanması ve sergilenmesi için mekan sağlıyor.

“LOS ANGELES DESIGN CENTER & CISCO BROTHERS SHOWROOM”, Los Angeles, ABD

John Friedman Alice Kimm Architects

1920’lerden kalma, terkedilmiş ambarların yenilenmesiyle elde edilen mobilya tasarım ve sergileme merkezi, birçok mobilya üreticisinin yerleşik bulunduğu gelişmemiş bir bölgenin canlandırılmasını amaçlayan master planının ilk aşamasını oluşturuyor.

NORTHEASTERN ÜNİVERSİTESİ BATI KAMPUSU KONUT BİRİMLERİ, Boston, ABD

William Rawn Architects

Batı kampusu planlaması dahilinde yapılan üç yeni konut birimi, üniversitenin güçlü kurumsal varlığını şehre açık bir anlayışla ifade ederek, kentsel kampus için yeni bir model tanımlıyor. Binalar, tekil temeller üzerinde yükselen yapısal çelik, kagir dış duvarlar ve giydirme cephe elemanlarından oluşuyor.

TELENOR YÖNETİM BİNASI, Oslo, Norveç

NBBJ / HUS / PKA

Telekomünikasyon şirketinin yönetim birimlerini içeren kompleks, merkezi bir plazanın iki yanında, doğu-batı ekseni üzerinde kavisli olarak uzanan iki bulvar ve bunlara eklemlenen ofis kollarından oluşuyor. Demokratik, ilham verici, ileri düzeyde teknolojik ve çevre sorunlarına duyarlı çalışma mekanları yaratma amacıyla üretilen projede, tüm bu çalışma mekanlarının, gündelik kentsel yaşamın sürdürüldüğü üzeri örtülü kamusal mekanlarla bağlanarak tek bir yapı oluşturması fikri öne çıkıyor.

“THE POINT HOUSE", Montana, ABD

Bohlin Cywinski Jackson

Montana Gölü’ne uzanan bir yarımada üzerinde yer alan kulübe, bir konut kompleksinin içinde gündelik etkinlik ve dinlenme mekanı olarak düşünülmüş. Güney cephesinde, boydan boya camlar ve sürme panellerle dış ve iç mekan arasında akıcılık sağlanıyor.

“THE SEASIDE INTERFAITH CHAPEL”, Florida, ABD

Merrill and Pastor Architects

Kilise, ince detayları ve görsel zenginliğiyle, Florida’da 80 dönümlük arazide planlanmış bir yerleşim için bir ikon oluşturacak şekilde tasarlanmış.

“STATE STREET VILLAGE, ILLINOIS INSTITUTE OF TECHNOLOGY”, Chicago, ABD

Murphy / Jahn

360 öğrencinin konaklaması için 98 süit ve normal odaları içeren teknolojik ve hafif görünümlü yurt binası, Chicago’nun kentsel etkisine cevap verecek nitelikte ve ölçekte tasarlanmış. Cam ve oluklu paslanmaz çelik panellerle kaplı yerinde dökme betondan yapılan binanın duvarları, ayrıca yakından geçen raylı sistemin yarattığı titreşimlere karşı akustik bariyerler içeriyor.

”SKYBRIDGE AT ONE NORTH HALSTED”, Chicago, ABD

Perkins & Will

Bina, ticari işlevlerle otoparkın yer aldığı 5 katlı bir yapı üzerinde yükselen 39 katlı iki kuleden oluşuyor. 237 konut birimini içeren kuleler, cam örtülü bir köprüyle birbirine bağlanıyor. Bina kütlesinin parçalı ve boşluklu tasarımıyla, şeffaflık ve hafif bir görünüm sağlanmış.

“STEELCASE PROJECT”, Michigan, ABD

Thomas Phifer and Partners

Steelcase firmasının kendi yapı üretim sistemiyle, basit bir iskelet, onu kaplayan bir kabuk ve mekanların üzerini örten dalgalı bir çatıdan oluşan modüler ve prototip bina, diğer arazilerde tekrarlanmak, uyarlanmak veya genişletilmek üzere tasarlanmış. Mekansal akıcılık doğal ışık ve yerel iklim kontrolüne yapılan vurguyla daha insancıl, eşitlikçi ve açık çalışma mekanları üretmek amaçlanmış.

SALT LAKE CITY HALK KÜTÜPHANESİ, Utah, ABD

Moshe Safdie and Associates, VCBO Architecture

Tasarım, üçgen biçimli ana binanın yanısıra, ona bitişik dikdörtgen bir yönetim binası, cam duvarlı bir kentsel meydan ve halka açık bir plazadan oluşuyor. Kütüphane, sadece kitap ve bilgisayarları depolayan bir kurum olmasının ötesinde, kentsel bir öge haline geliyor.

TAGHKANIC KONUTU, New York, ABD

Thomas Phifer and Partners

Çelik ve cam strüktürden oluşan kır evi, açıklıkları ve hafifliği sayesinde çevresindeki peyzaja her yönden açılarak, doğayla doğrudan bir ilişki sağlıyor. Cephedeki ince çelik elemanlarla taşınan ayarlanabilir güneş kırıcı sistem, güneş ışığını ve cephe organizasyonunu düzenliyor. Doğal topografyadan yararlanılan tasarımda, yamaç tarafına uyuma ve dinlenme mekanları yerleştirilirken, pavyonun içine daha dışa açık işlevler yüklenmiş.

Proje bilgileri için, www.murphyjahn.com; www.news.bayer.com; www.olsonsundberg.com; www.predockfrane.com; www.w-architecture.com; www.jfak.net; www.merrillpastor.com; www.perkinswill.com; www.tphifer.com; www.vcbo.com; www.slcpl.lib.ut.us kaynaklarından yararlanılmıştır (20 Şubat 2004).

Bu icerik 3974 defa görüntülenmiştir.