441
OCAK-ŞUBAT 2025
 

MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

ANMA

GÜNCEL

ETKİNLİK

MİMARLIK VE TOPLUM

MİMARLIK VE SİNEMA

MİMARLIK TARİHİ

KORUMA / YAŞATMA

TEHDİT ALTINDAKİ KÜLTÜR MİRASI

TEMA[S]




KÜNYE
MİMARLIK'tan
MİMARLIK'tan
Ayşen Ciravoğlu

Son yirmi yılında etkin bir biçimde katkı verdiğim, Türkiye’nin en uzun soluklu mimarlık yayını olan Mimarlık dergimizde yeni bir görev almanın onurunu yaşıyorum. Ülkemizde mimarlık yayıncılığının zorlu süreçlerden geçtiği bu dönemde tüm olumsuz koşullara rağmen dergimizi sürdürmek ve geleceğe taşımak hepimizin ortak sorumluluğu. Bu sürecin başta Mimarlar Odasının konuya ayırdığı özel kaynak ve verdiği öncelikle birlikte önemli gönüllü çabalarla yaşama geçtiğinin altını çizmem gerekiyor. Yayın kurullarında görev alan, dergimize yazılarıyla katkı koyan ve yeni sayılarımız merakla bekleyip değerlendiren meslektaşlarımız dahil olmak üzere Mimarlık’a katkı koyan herkese peşinen teşekkür etmemiz gerekir. Meslektaşlarımızın ve okuyucularımızın destekleriyle biçimlendirmek istediğimiz bu yeni dönemi birlikte kurmak üzere dergimizle ilgili görüş ve önerilerinizi bizlere iletmenizi dileyeceğiz. Dergimizin okunurluğunu ve iletişim gücünü etkinleştirme hedefiyle her daim mimarlık gündeminin nabzını tutmuş olan bu platformu katkılarınızla daha iyiye taşımak istiyoruz.

Yukarıda aktarmaya çalıştığım yeni umutlarla 441. sayımız yayına hazırlanırken gündemimiz ve önceliğimiz Kahramanmaraş depremlerinin yıl dönümünde yeni değerlendirmelere yer vermekti. Krizler çağı olarak tanımlanabilecek içinden geçtiğimiz dönemde tüm dünya, savaşlar, iklim krizi, erişilebilir konut gereksinimi, göç ve ekonomik sorunlarla mücadele etmenin yollarını arıyor. Ülkemizde ve yakın çevremizde yaşanmakta olan veya yakın gelecekte karşılaşacağımız bu sorunlara dayanıklı/dirençli toplumlar ve yapılı çevreler geliştirme çalışmalarına odaklanılması gerekirken olumsuz sonuçları yasal düzenlemeler ve denetimle önlenebilecek afetler nedeniyle hala can kayıpları yaşanması kabul edilebilir görünmüyor. Bu nedenle akademik yazılar ağırlıklı planladığımız bu sayımız Kahramanmaraş depremlerinin yaralarını saramadan Kartalkaya yangınıyla sarsıldığımız bir dönemde afeti odağa alan bir gündemle şekillendi. Yapılı çevrede yaşam güvenliğinin sağlanması konusundaki sorumlular hesap vermedikçe ne yazık ki gündemimiz değişmeyecek. İhmallerin kayıplar olmadan önlendiği bir geleceğin ivedilikle yaşama geçmesi gerekiyor.

Önümüzdeki sayımızda mesleğimiz için önemli bir konuya, mimarlık alanındaki yetki ve sorumluluklara yöneleceğiz. Geçtiğimiz yıl mimarlık alanındaki yetki tartışmalarına dair önemli yasal kararları tartıştığımız bir yıl oldu. İçinde bulunduğumuz gündemle de birleştirerek bu konuya mimarlık disiplininin içinden ve dışından yanıtlar aramak istiyoruz. Bir dosya formatında ele alacağımız bu konu da katkılarınıza açıktır.

Son olarak bu sene itibariyle yapacağımız zorunlu bir değişikliğin altını çizmek isterim. Bu sayı itibariyle basılı yayınımızda ayraç olarak kullanılabilecek “mimarlık müzesine doğru” bölümümüzü sonlandırdığımızı duyurmak isterim. Elimizdeki malzemenin tamamlanmış olması nedeniyle bu sayıdan itibaren kitap ayracı olarak ulusal mimarlık ödülü ile onurlandırılmış yapıların görselleriyle dergimizi ve okuyucu deneyimini zenginleştirmek istiyoruz. Umarız bu yeni düzenlemeyi beğenirsiniz.

Mimarlık’a katkılarınız ve desteğinizle geleceğe umutla bakabilmek dileğiyle…

Ayşen Ciravoğlu
Bu icerik 152 defa görüntülenmiştir.