MİMARLIK DÜNYASINDAN
MİMARLIK DÜNYASI'NDAN
TMMOB MİMARLAR ODASI MERKEZ YÖNETİM KURULU’NDAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI
DOĞAL VE KÜLTÜREL ÇEVREMİZİN KORUNMASI İÇİN MÜCADELEYE DEVAM!
5 Haziran 2024
Son yirmi yılda; sermaye odaklı kentleşme politikaları, mevzuat değişiklikleri, yatırım kararları ve çevresel etki değerlendirmesinde getirilen muafiyetler yoluyla koruma mevzuatında var olan hukuki güvenceler ortadan kaldırılmıştır.
Kentsel ve kırsal alanların, yeşil alanların, milli parkların, ormanların, kıyıların ve sahil şeritlerinin, tarım alanlarının, meraların, yaylaların ve koruma alanlarının sermayeye tahsis edilerek yapılaşmaya açıldığı; koruma mevzuatındaki güvencelerin ortadan kaldırıldığı; nükleer, termik ve hidroelektrik santraller, otoyollar, maden işletmeleri gibi pek çok projenin denetimsiz biçimde uygulandığı ülkemizde; doğal değerler hızla yitirilmektedir.
Yakın dönemde Çevre Kanunu, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, Mesire Yerleri, Sulak Alanların Korunması, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) ve Kıyı Yönetmeliği’ne getirilen düzenlemelerle çevre karşıtı uygulamalar sistemli ve kurumsal hale getirilmiştir.
ÇED süreçlerinin doğru işletilmemesi, rant odaklı kentsel dönüşüm uygulamaları ve bütüncül planlama ilkelerini reddeden anlayış nedeniyle yaşam alanlarımız; deprem, sel ve yangın gibi doğal afetlere, salgınlara ve yapısal sorunlara karşı güvencesiz hale gelmiştir.
6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremlerin etkisi en fazla rant amaçlı planlama kararları alınan kentlerimizde görülmüştür. Yoğun yapılaşma koşulları, alınması gereken önlemlerin uygulanmasını neredeyse olanaksız hale getirmiştir. Afet sonrası acil müdahale ve iyileştirme süreçlerindeki koordinasyon ve planlama eksikliği nedeniyle yurttaşların yaşamsal ihtiyaçlara erişimi daha da zorlaşmıştır.
Depremlerin ardından bugüne kadar; toplum sağlığının korunarak sağlıklı, sağlam ve güvenli yaşam çevrelerinin oluşturulmasına yönelik yeterli önlem alınmamış; bölgedeki yapılaşma ve imar sürecine odaklanılmış; ormanlar, tarım alanları, doğal ve arkeolojik sit alanları Bakanlık ve TOKİ’ye verilen yetkilerle sınırsız yapılaşmaya açılmıştır.
Herkes, sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Devlet, bu hakkı korumak, çevreyi geliştirmek, korumak ve kirlenmesini önlemekle yükümlüdür. Çevre ve doğa tahribatının olumsuz etkilerine ancak, ülkemizin sahip olduğu doğal kaynakların korunması, bu kaynakların tüm yurttaşlarca eşit kullanılabilmesi ve kamu yararını gözeten çevre politikalarının oluşturulması yoluyla karşı koymak mümkün olacaktır.
Bu bağlamda; hukuka ve toplum yararına aykırı bütün plan, karar ve uygulamaların ivedilikle durdurulması, bilimsel şehircilik ve planlama ilkelerine bağlı kararların hayata geçirilmesi ve uluslararası anlaşmalara esas olan kamusal politikaların egemen olmasının sağlanması gerekmektedir.
Mimarlar Odası olarak; tüm meslektaşlarımızın ve yurttaşlarımızın Dünya Çevre Günü’nü kutluyor; sağlıklı ve güvenli yaşam çevrelerinin oluşturulması için, doğal ve kültürel çevremizin korunması amacıyla verdiğimiz mücadeleye devam etmekte kararlı olduğumuzu önemle vurguluyoruz.
RIBA ULUSLARARASI ÖDÜLLERİNİN ADAYLARI BELLİ OLDU
RIBA (İngiliz Kraliyet Mimarlar Enstitüsü) Uluslararası Ödülleri bu sene de sahiplerini buluyor. İki yılda bir gerçekleştirilen uluslararası ödül programı, mimarlıkta yenilikçi düşünceleri ve mükemmel uygulamaları barındıran projeleri seçiyor. Bu yılın Simon Henley liderliğindeki seçici ekibi tarafından 14 ülkeden 22 proje açıklandı. Bu projelerin arasından dünyanın en “dönüştürücü” nitelikteki yeni yapısını aramak üzere bir değerlendirme daha yapılıyor. RIBA Uluslararası Ödülü için yarışan projeler, önceki senelerden farklı olarak RIBA tarafından belirlenen yerel elçilerin değerlendirmesine de tabi olacak. Değerlendirmelerde öne çıkan başlıkların “iklim dayanıklılığı ve doğayla bağ kurma”, “mevcut mimarinin yaratıcı şekilde yeniden icadı ve genişletilmesi” ve “tasarım aracılığıyla sağlıklı yaşam, farkındalık ve topluluk” olacağı ifade edildi. Büyük ödül için yarışan projelerin kısa listesi ve kazanan proje önümüzdeki Kasım ayında açıklanacak.
BİLANÇO 2022-2023
Docomomo Türkiye Çalışma Grubunun düzenlediği, modern mimarlık mirasının korunması konusunda bir önceki yılda öne çıkan konulardan hareketle gözlemlenen sorunları, bilimsel komitelerin uzmanlık alanlarından bakışla değerlendirdikleri “bilanço 2022-2023” etkinlik serisi 14 Mayıs-30 Mayıs tarihleri arasında İç Mekân, Kent+Peyzaj, Eğitim+Kuram ve Teknoloji Komiteleri tarafından yürütülen dört çevrim içi etkinlik olarak gerçekleşecek.
Serinin ilk etkinliğini İç Mekân Komitesi düzenliyor. İş Bankası Resim Heykel Müzesi (Teğet Mimarlık) üzerine 14 Mayıs’ta gerçekleşecek olan etkinlik, Efsun Ekenyazıcı Güney moderatörlüğünde gerçekleşecek. Mehmet Kütükçüoğlu, Ece Ünübol ve Dide Dinç ise konuşmacı olarak katılacak. İkinci toplantı, Kent+Peyzaj komitesi tarafından düzenleniyor. “Kentlerin 20. Yüzyıl Katmanının Belgelenmesi ve Sunumu: Yerel Yönetimlerin Katkısı” başlığıyla Yeşim Erdal’ın moderatörlüğünde 23 Mayıs tarihinde gerçekleşecek. Konuşmacılar Elif Selena Ayhan Koçyiğit, İdil Çalışkan, Esra Kudde ve Bedel Esra Emre olacak. Eğitim+Kuram Komitesi tarafından düzenlenen üçüncü etkinliği Nurdan Kuban Orcan yönetecek. 28 Mayıs’ta gerçekleşecek olan “Modern Mirastan Öğrenmek” başlıklı etkinlikte konuşmacılar Feyzal Avcı Özkaban, Hilal Tuğba Örmecioğlu ve Esin Bölükbaş Dayı olacak. Teknoloji Komitesi tarafından düzenlenen son etkinlik ise 30 Mayıs günü gerçekleşecek. Esra Öner ve Nimet Özgönül'ün konuşmacı olarak yer alacağı “Ankara Ulus İş Hanı: Koruma ve Onarım Süreci” başlıklı etkinliğin moderatörlüğünü Nilüfer Baturayoğlu Yöney üstleniyor. Docomomo_Türkiye YouTube hesabından canlı olarak yayınlanacak olan etkinliğe kayıt için http://docomomo-tr.org adresine ulaşılabilir.
6. MARDİN BİENALİ: “DAHA UZAKLARA…”
Ali Akay’ın küratörlüğünü üstlendiği “Daha Uzaklara…” başlığıyla kurgulanan 6. Mardin Bienali açılıyor. Bienale, bu sene Döne Otyam ve Hakan Irmak’ın direktörlüğündeki Mardin Sinema Derneği ev sahipliği yapıyor. Paralel olarak Pierre Montebello, David Lapoujade, Éric Alliez, Victor Burgin, Bernard Blistene ve Nilüfer Göle’nin konuşmacı olarak yer alacağı konferanslar da Mardin Sakıp Sabancı Müzesi’nde gerçekleşiyor. 6. Mardin Bienali, Fransa, İtalya, Fas, ABD, Arjantin, Hollanda, İngiltere, Brezilya, Almanya’nın da aralarında bulunduğu ülkelerden sanatçıların da çalışmalarını izleyiciyle buluşturuyor. Bienalde Ahmet Öğüt, Ali Kazma, Allan Sekula, Aslı Çavuşoğlu, Ayşe Erkmen, Bouchra Khalili, Brice Dellsperger, Bruno Serralongu, Büke Uras, Cevdet Erek, Claire Fontaine Kolektifi, Claude Closky, Erik Bullot, Esma Ertel - Murat Ertel, Güçlü Öztekin, Güneş Terkol, İnci Eviner, İnci Furni, İrem Günaydın, Laurent Grasso, Le Peuple Qui Manque Kolektifi, Liam Gillick, M/M (Michael Amzalag-Mathias Augustyniak), Michele Ciacciofera, Mika Rottenberg, Mahyad Tousi, Nasan Tur, Nil Yalter, Özlem Altın, Rafael Lain - Angela Detanico, Sarkis, Serkan Özkaya, Seza Paker, Tarek Atoui, Ugo Rondinone, Thierry Kuntzel, Ulay (Frank Uwe Laysiepen), Victor Burgin, Yıldız Moran ve Yüksel Arslan’ın yapıtları sergileniyor. Bienal, 10 Mayıs-10 Haziran tarihleri arasında ziyarete açık olacak.
ROTTERDAM ULUSLARARASI MİMARLIK BİENALİ BAŞLIYOR
29 Haziran - 13 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek olan Rotterdam Uluslararası Mimarlık Bienali (IABR), peyzaj, mimarlık ve kent planlama alanlarında profesyonellere ve tüm ilgililere hitap edecek. “Umudun Doğası” başlıklı bienalin küratör ekibi, IABR direktörü Saskia van Stein liderliğinde Janna Bystrykh (mimar ve araştırmacı), Catherine Koekoek (mimar-araştırmacı ve filozof), Alina Paias (mekânsal tasarımcı ve araştırmacı), Hani Salih (araştırmacı ve yazar) ve Noortje Weenink'ten (araştırmacı ve yazar) oluşuyor.
Sergide, başarılı yerel girişimleri, yenilikçi yapıları, ekolojik çalışma yöntemleri ve malzemeleri içeren tasarım uygulamalarından ileriye dönük örneklere yer veriliyor. Nieuwe Instituut'taki “Umudun Doğası” sergisinin yanı sıra, geniş kapsamlı bir halk programı ve Rotterdam boyunca gezilebilecek “Botanik Anıtlar” olarak adlandırılan yeşil bir rota da içererek üç ana bileşenden oluşuyor. Bienalin detaylarına https://iabr.nl/en/nature-of-hope adresinden ulaşılabilir.
TÜRKİYE MİMARLIK YILLIĞI 2023 SERGİSİ VE PANELLERİ
Son bir yılda Türkiye’de üretilen yapılı çevreyi tartışmaya açmayı, belgelemeyi ve sergilemeyi amaçlayan Mimarlık Yıllığı seçkisi, Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından, Roca desteğiyle gerçekleştiriliyor. 2015 yılından beri derlenen Türkiye Mimarlık Yıllığı’nın 2023 dönemi seçici kurulu Şebnem Yalınay Çinici, Durmuş Dilekci, Şule Ertürk, Oral Göktaş ve Zeynep Hagur‘dan oluştu. Bu yıl, değerlendirilen 158 projeden 56’sının dahil edildiği seçkide 24 mimari, 13 iç mekan, 8 koruma / onarım, 6 kentsel tasarım / peyzaj ve 5 geçici strüktür / enstalasyon projesi yer alıyor. Türkiye Mimarlık Yıllığı Sergisi ve Panelleri, 15 Mayıs tarihinde İstanbul Planlama Ajansı ev sahipliğinde İPA Kampüs Hangar yapısında yapılarak 12 projenin sunumları gerçekleştirilecek. Sergi, 24 Mayıs tarihine kadar ziyaret edilebilecek.
29. ALTIN ÇEKÜL ULUSLARARASI YAPI KATALOĞU ÖDÜLLERİ
2020 yılından başlayarak Yapı Kataloğu çatısı altında düzenlenen 29. Altın Çekül Uluslararası Yapı Kataloğu Ödülleri’nin kazananları, 6 Haziran 2024 Perşembe günü İPA Kampüs, Florya’da düzenlenen ödül töreni ile duyuruldu. İnşaat sektöründe yapı malzemesi üreticisi veya temsilcisi firmalar, akademik gruplar, araştırma laboratuvarları ve girişimcilerin katıldığı programda, farklı kategorilerde ödüller veriliyor. 29. Altın Çekül Ödül Töreni öncesinde, gün boyu, yapı sektörü profesyonelleri, mimarlar ve öğrencileri bir araya getiren, bilgi paylaşımını ve iş birliğini destekleyici etkinlikler düzenlendi. Altın Çekül Ödülleri, “Yapıda Yenilikçi Ürün”, “Fikir” ve “Sektörel Pazarlama Ödülü” olmak üzere üç ana kategori altında sahiplerini bulurken, Yapı Kataloğu Mimarlık Ödülleri ise “Mimarın İlk Yapısı” ve “Mimarlık Teşvik Ödülleri” olmak üzere iki ana kategoride ödüllendirildi. Ödüllerin tam listesi şu şekilde:
• Yapıda Yenilikçi Ürün Altın Çekül Ödülü: Akromax Suprema Saf Akrilik Dış Cephe Boyası / DYO
• Yapıda Yenilikçi Ürün Gümüş Çekül Ödülü: KTV Atrium Flex / dormakaba
• Yapıda Yenilikçi Ürün Jüri Teşvik Ödülü: Parametrik Ultra Yüksek Performanslı Beton Cephe Kaplama / Fibrobeton
• Yapıda Yenilikçi Ürün Jüri Teşvik Ödülü: Gömme Rezervuar / Bien Banyo
• Yapıda Yenilikçi Ürün Jüri Teşvik Ödülü: Yeni Nesil Biyobazlı Poliüretan Dolgulu Sandviç Panel / Assan Panel
• Yapıda Yenilikçi Ürün Kaba Yapı Kategori Ödülü: SY002 Akıllı Termal Pencere Taşıyıcı Sistemi / Tremco CPG
• Tüzel Fikir Ödülü: Radyasyon Geçirimsiz Beton / Fibrobeton
• İletişim ve Pazarlama Teşvik Ödülü: İleri Dönüşüm Hareketi / DKM
• İletişim ve Pazarlama Teşvik Ödülü: Sürdürülebilir Bir Gelecek İnşa Ediyoruz / Assan Panel
• Toplumsal Sosyal Sorumluluk Birincilik Ödülü: Feltouch Akademi / Feltouch
• Sürdürülebilir Mimari İletişime Katkı Ödülü: Mimarlar Konuşuyor / Kaleseramik
• Mimarın İlk Yapısı Ödülü: “Tekirdağ Büyükşehir Belediye Kompleksi” / Lift Studio
• Mimarlık Teşvik Ödülü: “Toplum 5.0” / Mimlab
TÜRKİYE’DE MODERN İÇ MEKÂNLAR SEMPOZYUMU TED ÜNİVERSİTESİ’NDE GERÇEKLEŞECEK
Docomomo Türkiye Çalışma grubu altında kurulan İç Mekân Komitesi’nin bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Türkiye’de Modern İç Mekânlar Sempozyumu Ankara’da TED Üniversitesi Kampüsünde 10-11 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek. Bildiri ve poster sunuşları üzerinden ilerleyecek sempozyum iki güne yayılan 13 oturumda gerçekleştirilecek. Davetli konuşmacı Gökhan Karakuş’un “Modern Design in Turkey” başlıklı konuşması Namık Günay Erkal yönetimindeki ilk oturumda gerçekleşecek. İkinci gün, T. Elvan Altan moderatörlüğündeki onuncu oturum, Büke Uras’ın “Nazimî Yaver Yenal’ın ‘Dahili Mimari’ Çalışmaları ve Balkan Konferansı” başlıklı konuşmasına ev sahipliği yapacak. İkinci günün sonunda yapılacak olan genel değerlendirmenin ardından TED Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğrencilerinin sene sonu sergisi açılışı ve müzik dinletisiyle etkinlik sonlanacak.
GOETHE-INSTITUT GALERİ VİTRİN 2025 İÇİN AÇIK ÇAĞRI
Ankara'nın merkezinde, yoğun yaya trafiğine sahip bir konumda yer alan Galeri Vitrin, Kasım 2020'den beri alternatif sanat alanı olarak hizmet veren bir camekân. Sanatı kamusal alana taşıyarak farklı deneyimler sunmayı amaçlayan galeri, 2025 yılında yeniden kariyerinin başındaki dört sanatçının projesine yer verecek. Jüri üyeleri arasında Mimar & Sanatçı Coşkun Demirok, Kültür Yöneticisi & Editör Hazan Yılmaz, Sanatçı & Yazar Furkan Öztekin, Dr. Mimar-Eğitimci ve Transdisipliner Mekânsal Araştırmacı Bilge Bal ile Goethe-Institut Ankara Kültürel Etkinlikler Koordinatörü Linda Rödel bulunuyor. Başvurular 15 Mayıs - 30 Haziran 2024 tarihleri arasında galeri.vitrin-ankara@goethe.de adresine yapılabilir. Seçilen projeler Eylül ayının başında galerinin sosyal medya kanallarında duyurulacak. Detaylar için Goethe-Institut Ankara web sitesi ziyaret edilebilir.
PERA MÜZESİ TERS YÜZ PƎRⱯ SERGİSİ
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, sanatseverleri yeni sergisi "Ters Yüz PƎRⱯ: Mekânlar ve Metinlerde Denemeler" ile buluşturuyor. 23 Mayıs - 18 Ağustos 2024 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek sergi, İstanbul, Tahran, Osaka, Hong Kong, Berlin gibi şehirlerden 20 sanatçı, mimar ve araştırmacının eserlerini bir araya getiriyor. Bauhaus Üniversitesi, Weimar ve Bremen Sanat Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen sergi, küresel kapitalist ilişkileri ve yerelleşmiş kültürel pratikleri araştırıyor. Küratörlüğünü Bauhaus Üniversitesi'nden Prof. Mona Mahall ve Bremen Sanat Üniversitesi'nden Prof. Aslı Serbest'in üstlendiği sergi, yerel ve kâr amacı gütmeyen sanat mekânlarına odaklanarak, alternatif değerler üzerine değerlendirmeler yapıyor. Anıl Aydınoğlu, Arın Aydın, Aslı Serbest, Ayça Tuğran, Çisel Karacebe, Celal Orkun Gözübüyük, Dorian Beer, Elizaveta Boucke, Elif İmre Bilgin, Helen Christina Hümmer, Iben Schneider, Jolina Mix, Jisu Kim, Kitman Yeung, Leonie Link, Mona Mahall, Negar Rahname, Talia Ölker, Yelta Köm ve Yuhe Lin’in eserlerine yer verilen sergi, Pera Müzesi'nin 4. ve 5. katlarında görülebilecek. Ziyaret saatleri salıdan cumartesiye 10.00-19.00, pazar günleri 12.00-18.00 olan sergide, cuma günleri “Uzun Cuma” kapsamında 18.00-22.00 arası tüm ziyaretçilere, çarşamba günleri ise “Genç Çarşamba” kapsamında tüm öğrencilere ücretsiz giriş imkanı sunulacak.
ÇİZGİNİN YOLCULUĞU SERGİSİ
Galeri Siyah Beyaz’da sezonun son sergisi 4-29 Haziran tarihleri arasında açılıyor. Mimar Celal Abdi Güzer'in küratörlüğünü üstlendiği “Çizginin Yolculuğu” sergisi, farklı disiplinlerden, farklı kuşaklardan ve farklı şehirlerden altmış üç sanatçıyı bir araya getirerek çizginin olasılıklarını, yorumlarını ve temsillerini keşfetmeyi amaçlıyor.
Sergide Ahmet Doğu İpek, Ahmet Tercan, Ali Osman Öztürk, Asude Yokuş, Atilla Kuzu, Aydan Balamir, Aydan Volkan, Bihrat Mavitan, Boran Ekinci, Buşra Al, Cafer Bozkurt, Celal Abdi Güzer, Cem İlhan, Cem Sorguç, Cenk Alparslan, Cenk Dereli, Cumhur Keskinok, Deniz Aslan, Deniz Dokgöz, Dürrin Süer & Metin Kılıç, Ela Cindoruk, Emre Arolat, Emre Senan, Eren Çıracı, Erkut Şahinbaş, Ersen Gürsel, Ertuğ Uçar, Etun Hızıroğlu, Ezel Akay, Faruk Sade, Gökhan Avcıoğlu, Hakan Demirel, Halit Demirel, Hasan Özbay, Haydar Karabey, Hayri Şengün, Heval Zeliha Yüksel, Jale Erzen, Kadri Atabaş, Kerem Erginoğlu & Hasan Çalışlar, Kerem Yazgan, Kutlu Bal, Levent Çırpıcı, Mehmet Güleryüz, Melike Altınışık, Melkan Gürsel Tabanlıoğlu, Murat Artu, Murat Tabanlıoğlu, Nermin Er, Nevzat Sayın, Nilüfer Kozikoğlu, Oğuz Yalım, Ömer Selçuk Baz, Ragıp Buluç, Selçuk Avcı, Semra & Özcan Uygur, Serhat Akbay, Suha Özkan, Yakup Hazan, Yılmaz Aysan’ın işleri yer alıyor. Sergi, pazar günleri hariç her gün 11.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.
İSTANBUL ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ BURS BAŞVURULARI AÇILDI
Suna ve İnan Kıraç Vakfı'nın 2005 yılında açılan Pera Müzesi'yle başlattığı geniş kapsamlı kültür-sanat projesinin ikinci önemli adımı olarak tanımladığı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, İstanbul eksenli çalışmalar yapan araştırmacıları desteklemeye devam ediyor. 2019 yılından beri her sene verilen burslarla Enstitü, bu dönem, İstanbul’un Bizans, Osmanlı, Atatürk ve Cumhuriyet Araştırmaları bölümlerine ve “İstanbul ve Müzik” Araştırma Programına maddi destek sağlayacak. “Doktora Adayları için Araştırma ve Yazma Bursu”, “Seyahat Bursu” ve “Akademik Etkinlik Bursu” kategorilerinde 11 araştırmacıya burs verilmesi planlanan destek programında, İngilizce ve Türkçe başvurular kabul edilecek. 2024-2025 dönemi burs başvuruları 1 Temmuz’a kadar yapılabilecek.
BETONART MİMARLIK YAZ OKULU ISPARTA’DA
İlk kez 2002 yılında TÜRKÇİMENTO tarafından düzenlenen BETONART Mimarlık Yaz Okulu’na bu yıl Süleyman Demirel Üniversitesi ev sahipliği yapacak. Göltaş Çimento ana sponsorluğuyla 15-24 Temmuz 2024 tarihleri arasında Isparta’da gerçekleşecek olan program, Türkiye’nin farklı şehirlerindeki üniversitelerin mimarlık, iç mimarlık, peyzaj mimarlığı, endüstri ürünleri tasarımı bölümlerinde 4. sınıfa geçen öğrencilerine yönelik olarak gerçekleştiriliyor. Betonart Mimarlık Yaz Okulu 2024 döneminin küratörlüğünü Begüm Yılmaz Bilgin ve Caner Bilgin; moderatörlüklerini ise Doç. Dr. Hatice Gökçen Özkaya, Dr. Öğr. Üyesi Duygu Köse, Yüksek Mimar Erhan Vural ve Yüksek Mimar Aygen Erol Çakır üstleniyor. Tema olarak belirlenen “Timeless/Zamansız” başlığı altında planlanan çalıştaylara katılım için son başvuru tarihi 10 Haziran. BETONART Mimarlık Yaz Okulu, etkinliğin son günü öğrencilerin yaptığı eserlerin sergilenmesi ve sertifika dağıtımıyla tamamlanacak.
XVIII. İSTANBUL ULUSLARARASI MİMARLIK VE KENT FİLMLERİ FESTİVALİ - BELGESEL VE CANLANDIRMA FİLMLERİ YARIŞMASI
TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından düzenlenen XVIII. İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali 7-12 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşecek. Festivale katılım için düzenlenen Belgesel ve Canlandırma Filmleri Yarışması için ise son başvuru tarihi 31 Temmuz. Yarışmaya belgesel ve animasyon dalında, mimarlık ve kent konularını işleyen, son 2 yıl içinde üretilmiş en fazla 60 dakikalık filmler başvurabilecek. Mimarlık ve kent konusu ile ilgili olarak; yaşanılabilir çevre, konut sorunu, kentli hakları, kent ve sosyal adalet, kentsel dönüşüm gibi temalar festivalin odak noktasını oluşturacak. Yarışma kapsamında belgesel ve animasyon dallarında verilecek toplam altı ödülün yanı sıra ulusal kategoriden bir film de Sami Yılmaztürk Özel Ödülü’nün sahibi olacak. Gösterime girecek filmler 15 Ağustos’ta, dereceye giren filmler 12 Ekim’de ödül töreninde ilân edecek. Başvuru formu ve diğer bilgilere www.archfilmfest.org adresinden ulaşılabilir.
TAKSİM MAKSEMİ, İBB CUMHURİYET MÜZESİ’NE DÖNÜŞTÜ
İstanbul’un geri planda kalmış değerlerini dönüştürerek kente geri kazandıran İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Kültürel Miras Koruma Müdürlüğü, Taksim’e adını veren simge yapı Taksim Maksemi projesini tamamladı. İstanbul’un isale hatlarından gelen suyun dağıtımının yapıldığı, I. Mahmud tarafından 1732-33 yılları arasında inşa ettirilen sekizgen planlı yapı, yürütülen restorasyon ve yeniden işlevlendirme projeleri sonucunda Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında İBB Cumhuriyet Müzesi olarak 8 Haziran’dan itibaren halka açılıyor. Müzenin mekân ve sergi tasarımı, deneyimli do[x]architecture ekibi tarafından yapıldı. Çeşitli sergileme yöntemlerinin bir arada kullanıldığı müze, Cumhuriyet’in kuruluş dönemine odaklanan birçok farklı tür materyalden oluşan bir koleksiyonu barındırıyor. İBB Cumhuriyet Müzesi, pazartesi hariç her gün 10.00-19.00 saatleri aralığında ziyarete açık olacak.
ARA[O]DA
MELT’in yürütücüleri Cemre Önertürk ve Ege Çakır tarafından tasarlanan ARA[O]DA mekân yerleştirmesi, sanatseverlerle buluşmak üzere hazırlanıyor. Disiplinler arası tasarım stüdyosu MELT’in yaratıcıları, “aradalık” kavramını sorgulamaya açarak hareketli bir mekânsal deneyim sunuyorlar. Avrupa Birliği projesi olan Culture Civic: Kültür Sanat Destek Programı tarafından desteklenen ARA[O]DA, 7-12 Mayıs tarihleri arasında Ka Görsel Kültür ve Sanatsal Düşünce İçin Mekân’da ziyaret edilebilecek. ARA[O]DA sergisi, günümüzün kültürel ve sanatsal bağlamlarını keşfetmek isteyenleri bekliyor. Sergi, mekân ve zaman arasındaki ilişkileri derinlemesine inceleyerek, izleyicilerini etkileyici bir görsel ve düşünsel yolculuğa çıkarıyor. Sergi tarihleri içinde üç paralel etkinliğin gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bu etkinlikler, 10 Mayıs’ta “Performatif Dinleti: Tonal Yabancılaşma”, 11 Mayıs’ta “GÖÇ[ME]MEK” başlıklı bir söyleşi ve 12 Mayıs’ta da MELT Studio’nun yürütücüleriyle bir sanatçı konuşması şeklinde gerçekleşecek.
23. SERPENTINE PAVYONU AÇILDI
2000 yılından beri gelenekselleşerek tasarımcıları ve meraklıları mimarlık, sanat ve inovasyon kesişiminde buluşturan Serpentine Pavyonu, Londra Hyde Park’ta ziyarete açılıyor. 23. Serpentine Pavyonu, Güney Koreli mimar Minsuk Cho ve firması Mass Studios tarafından tasarlandı. Mimar, “Archipelagic Void” adını verdikleri pavyonun bulunduğu alanı beyaz bir kağıt yerine tanımlı bir boşluk olarak değerlendiriyor ve çevresel unsurlarla önceki yıllarda inşa edilen pavyonların kurgularını birer tasarım girdisi olarak kullanıyor. Üstü açık bir merkezden çevreye yarı açık mekânlar tanımlayarak dağılan bir plana sahip olan pavyon, önceki senelere kıyasla farklı bir tasarım anlayışı taşıyor. Yarı açık mekânlarda, Cho ve ekibi tarafından, pavyonun tarihinde kulanılmış olan, “galeri”, “kütüphane”, “oditoryum”, “çay evi” ve “oyun kulesi” programları barındıran beş “ada” kurgulanıyor. Bu sene pavyon, Hyde Park’taki geleneksel yerinde, 7 Haziran-24 Ekim tarihleri arasında ücretsiz olarak deneyimlenebilecek.
Bu icerik 309 defa görüntülenmiştir.